REALIZACJA PROGRAMU DLA SZKÓŁ 2023/2024
Treść
Program promuje wśród dzieci zdrową dietę, bogatą w owoce i warzywa. Jest adresowany do uczniów kl. I – V. W programu dzieci: otrzymują owoce i warzywa, biorą udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.
W pierwszym półroczu klasy I-V zrealizowały działania:
- warsztaty kulinarne,
- wspólne spożywanie drugiego śniadania, połączone z degustacją owoców, warzyw, z możliwością spożywania produktów regionalnych i ekologicznych,
Lekcje poprzedziła edukacja z zakresu:
- zasad zdrowego żywienia;
- pochodzenia i uprawy owoców i warzyw;
- przeciwdziałania marnotrawieniu żywności, w tym upowszechnianie wiedzy jak przechowywać i przygotowywać żywność oraz jak postępować z odpadami spożywczymi
i kuchennymi.
Wychowawcy klasy I-V