Przejdź do treści
Slider 1
Slider 2
Slider 3
Przejdź do stopki

„CENNA KANAPKA”

Treść

W czwartek 26 września 2024 r. uczniowie klasy 3  w ramach lekcji pt.: „NIE MARNUJMY JEDZENIA” przygotowali zdrowe śniadanie.

            Uczniowie w tym dniu przynieśli na lekcję produkty niezbędne do wykonania zdrowego śniadania. Na klasowych ławkach znalazły się tylko i wyłącznie zdrowe produkty: różnorodne pieczywo, wędliny, warzywa, jajka, sery.

Dzieci według własnego pomysłu przygotowały pyszne i kolorowe kanapki, co sprawiło im ogromną frajdę.

Po śniadaniu uczniowie pochylili się nad problemem marnowania żywności.

  • Odkrywali, jakie produkty są najczęściej marnowane i dlaczego tak się dzieje.
  • Szukali odpowiedzi na pytanie, jak temu zaradzić i co robić, by mniej żywności trafiało do śmietnika.
  • Dowiedzieli się również, że marnowanie jedzenia przyczynia się do degradacji środowiska.
  • Zauważyli, że wyrzucana żywność to zmarnowane hektolitry wody, oraz energia zużyta do jej produkcji, transportu i przechowywania.

Lekcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania, roli śniadania w diecie człowieka oraz marnowania żywności.

N. Leśniak-Florek

Zdjęcia

100688