„CENNA KANAPKA”
Treść
W czwartek 26 września 2024 r. uczniowie klasy 3 w ramach lekcji pt.: „NIE MARNUJMY JEDZENIA” przygotowali zdrowe śniadanie.
Uczniowie w tym dniu przynieśli na lekcję produkty niezbędne do wykonania zdrowego śniadania. Na klasowych ławkach znalazły się tylko i wyłącznie zdrowe produkty: różnorodne pieczywo, wędliny, warzywa, jajka, sery.
Dzieci według własnego pomysłu przygotowały pyszne i kolorowe kanapki, co sprawiło im ogromną frajdę.
Po śniadaniu uczniowie pochylili się nad problemem marnowania żywności.
- Odkrywali, jakie produkty są najczęściej marnowane i dlaczego tak się dzieje.
- Szukali odpowiedzi na pytanie, jak temu zaradzić i co robić, by mniej żywności trafiało do śmietnika.
- Dowiedzieli się również, że marnowanie jedzenia przyczynia się do degradacji środowiska.
- Zauważyli, że wyrzucana żywność to zmarnowane hektolitry wody, oraz energia zużyta do jej produkcji, transportu i przechowywania.
Lekcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania, roli śniadania w diecie człowieka oraz marnowania żywności.
N. Leśniak-Florek